Äppelkaka

äppelkaka med kanel

Här kommer receptet på en mycket god och saftig äppelkaka! Receptet kommer från början från den inspirerande bloggen Smitten Kitchen, men jag har gjort några små ändringar och översatt receptet till svenska mått.

Recept lagom till 1,5 litersform:

Ugn: 175°c Tid i ugn: 90 min

  • 3 st         Små/medelstora äpplen
  • 0,5 msk  Kanel
  • 2-3 msk  Socker
  • 200 g      Vetemjöl
  • 0,5 msk  Bakpulver
  • 0,5 tsk    Salt
  • 100 g      Olja (tex. rapsolja)
  • 200 g      Socker
  • 0,5 st      Apelsin (Juice av en halv apelsin)
  • 1 tsk       Vaniljpulver/vaniljessens/vaniljsocker
  • 2 st         Ägg

Gör såhär:

  • Kärna ur och dela äpplena i små tärningar.
  • Blanda äppelbitarna med kanelen och sockret och ställ åt sidan så länge.
  • Blanda mjöl, bakpulver och salt.
  • vispa ihop olja, apelsinjuice, vanilj och socker.
  • Blanda de torra ingredienserna med oljeblandningen.
  • Tillsätt äggen under omrörning, ett i taget, och rör tills allt är ordentligt blandat.
  • Smörj en form.
  • Häll lite smet i botten på formen och varva sedan äpplen och smet tills formen är nästan full. (proportionerna i det här receptet passar perfekt till en 1,5 litersform)
  • Baka i 175°c i ca 90 min. Prova med provsticka.
  • Låt kakan svalna innan du stjälper ur den ur formen så lossnar den lättare.

Nu är den klar att ätas! Passar utmärkt med tex. vaniljglass eller vaniljsås till.

Vill du se fler bilder så kan du läsa inlägget om hur jag gjorde äppelkakan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s