Gjuta choklad i pralinform

Du kommer att behöva tempererad choklad, fyllning, ett galler och en bra form att gjuta i. Formen ska helst vara i plast eller metall.  Jag provade med silikonform men tyckte inte resultatet blev riktigt lika bra. Formar finns att köpa på många olika ställen men jag är väldigt nöjd med min form från belgiska chocolate world.

  1. Putsa formen med bomullstuss
  2. formen måste hålla rumstemperatur (ca 20grader). Häll den tempererade chokladen i formen.
  3. Slå formen i bordet några gånger för att få ut alla eventuella luftbubblor.
  4. Vänta ca 1 min och vänd sedan formen upp och ner på gallret för att få överflödig choklad att rinna av.
  5. När chokladen nästan har stelnat skrapar man ytan jämn med en palett (degskrapa går också bra).
  6. För att få chokladen att krympa och lossna från formen låter man den sedan stå i kyl ca 30 min.
  7. Kontrollera att chokladen lossnar lätt från formen. Gör den inte det så ställ in den en stund till. (lossnar den inte alls så har du tempererat fel)
  8. Medan du väntar kan du förbereda fyllningen. Det kan vara tex. en ganache och du kan passa på att återanvända den överblivna chokladen som du hällde ut ur formen vid gjutningen.
  9. När skalen och fyllningen är klara fyller du skalen till 3/4 med fyllning.
  10. Ställ in formen i kylen och fyllningen stelna.
  11. Temperera ny choklad och täck med så att du får en botten på pralinerna.
  12. Låt stelna i kyl
  13. Pralinerna är nu klara att avnjutas!

chokladpraliner, praliner, gjuta choklad,

One thought on “Gjuta choklad i pralinform

  1. Ping: Hur gör man? | Nybakat

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s