Kanelbullar

Kanelbullar

Vetedeg:

25 g jäst
50 g smör (osaltat)
2,5 dl mjölk
125 g kesella vanilj (kan ersättas med yoghurt)
1 dl strösocker
1,5 msk nymalen kardemumma
0,5 tsk salt
ca 500g Vetemjöl special (eller ca 9 dl vetemjöl)
25 g smält varmt smör till jäsning

Fyllning:

100 g smör

0,5 dl strösocker

1,5 msk nymalen kardemumma

0,5 msk kanel

1 ägg till pensling

Pärlsocker till garnering

Gör såhär:

Sätt ugnen på lägsta värmen (max ca 50 grader) , så kan du utnyttja värmen som blir ovanför ugnen till att få degen att jäsa bättre.


1.Smula jästen i en degbunke.

2.Smält 50 g smör i en kastrull. Häll i mjölken i kastrullen och värm tills det är fingervarmt (ca 37 grader).

3.Häll i degvätskan i bunken med jästen och rör om tills jästen löst sig helt. Tillsätt kesella, salt,socker, kardemumma och det mesta av mjölet.

4.Arbeta degen i en köksassistent ca 3 min och tillsätt ev. mer mjöl. Arbeta degen ytterligare 8-10 minuter och kontrollera gärna att det har bildats elastiska glutentrådar. När degen är färdig ska den vara lite lös men inte så lös att den fastnar på kanterna på bunken.

5.Häll det varma smöret över degen innan du låter den jäsa under bakduk eller plastlock. Ställ den gärna på spisen ovanför ugnen (om ugnen är på på svag värme) så jäser den bättre. Degen ska jäsa övertäckt i 40 min eller tills den snabbt fjädrar tillbaka när man petar med fingret på den .
6. Häll ut den jästa degen på ett mjölat bakbord dela den i två delar och kavla ut dem till ca 30X40 cm.

7.Bred ut smöret jämnt över degen och strö socker, kardemumma och kanel över.

8.Rulla ihop degen och skär den i ca 2 cm breda bitar.

9.Höj värmen på ugnen till 225 graderoch låt bullarna jäsa (inte ovanför ugnen!) under bakduk i ca 30 min.

10.Grädda bullarna ca 8-10 min i mitten av ugnen. Ta ut dem och låt svalna på galler.

Tips: Var ”snäll” mot degen när du tar i den så kommer den inte att fastna på dina händer! =)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s