Bästa Chokladkakan

bästa chokladkakan, Devils chocolate cake, devils food cake, ganache, chokladgrädde

Här kommer mitt allra bästa chokladkakerecept! Det är min egen tolkning av kakan ”Devil´s chocolate cake” och det är en riktigt maffig och mumsig kaka. Den är väldigt mättande så även en liten kaka räcker till många. Den är god att äta bara som den är, men går även utmärkt att dela i flera våningar och man kan fylla den med lite vad man vill, men jag brukar föredra minst ett lager med chokladgrädde. Chokladgrädden gör jag av vispad grädde, smält choklad och florsocker. Ovanpå kakan kan man tex. ha en glasyr av något slag, eller täcka den med ganache som på bilden. Konsistensen på den här kakan är väldigt kompakt och saftig. Så långt ifrån torr och tråkig man kan komma!

Recept:

  • 200 g  Smör
  • 240 g  Mörkt muscovadosocker (ljust går också bra om man vill ha en mildare smak)
  • 140 g  Ljus sirap
  • 4 st     Ägg
  • 300 g  Mjölk
  • 300 g  Vetemjöl
  • 60 g    Kakao
  • 200 g  Choklad av god kvallité
  • 15 g    Bakpulver
  • 1 st     Vaniljstång eller ca 1 tsk vaniljessens/vaniljpulver 
  • 1 tsk   Malen ingefära
  • 1 tsk   Salt (havssalt)

Ugn: 175 ° Tid i ugn: 40-45 min

Chokladkakan:

  • Smält chokladen i micron (30 sek i taget) eller i vattenbad.
  • Skär upp vaniljstången och skrapa ner fröna i den smälta chokladen och blanda även i ingefära och salt.
  • Vispa smör, socker och sirap pösigt.
  • Tillsätt äggen ett i taget
  • Blanda mjöl, kakao och bakpulver och sikta dem.
  • Varva ner mjölblandningen och mjölken lite i taget i äggsmeten, rör försiktigt till en slät smet.
  • Vänd ner den smälta chokladen i smeten.
  • Häll i en smord form och grädda i ca 40-45 min

Gräddig chokladkräm (ger ca 2,5 dl):

  • 2, 5 dl Vispgrädde
  • 100 g  Mörk choklad
  • 2 msk Florsocker
  • Smält chokladen och låt den svalna något.
  • Vispa grädde och florsocker till mjuka toppar.
  • Vänd försiktigt ner den smälta chokladen i grädden tills allt har blandats.

Ganache (ger ca 2,5 dl):

  • 175 g     Mörk choklad av god kvalité, hackad
  • 1 1/4 dl  Vispgrädde
  • 25 g       Smör
  • Värm grädden tills den nästan kokar
  • Häll den varma grädden över chokladen och blanda (helst med mixerstav) tills det har blivit en slät och glansig kräm
  • Tillsätt smöret och mixa/blanda lite till
  • Låt svalna tills den stelnat till önskad konsistens (skulle den stelna för mycket så går det bra att micra den försiktigt)

Hoppas att ni tycker att den här kakan är lika fantastiskt god som jag tycker!

 

Wikipedia: Year 20 was a leap year starting on Monday of the Julian calendar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s