Frågor & svar

Här finns både vanliga och ovanliga frågor om allt möjligt som har med bakning att göra.

Vill du ställa en fråga så är det bara att skriva den som en kommentar nedan. Jag försöker svara samma dag eller så fort jag kan!

Hur gör man marsipanrosor?

– Se gärna min bildguide om hur man gör marsipanrosor.

Hur länge håller marsipanrosor?

– Det beror på hur man förvarar dem. Om man förvarar dem i rumstemperatur utan plast eller liknande så torkar de, men då håller de väldigt länge. Annars kan man förvara dem i en tättslutande burk några dagar. Eftersom marsipan innehåller så mycket socker så blir den sällan gammal utan torkar bara. Kan dock tänka mig att fettet i mandlarna skulle kunna härskna så småningom. Var försiktig med att förvara rosorna i kylen då de kan dra åt sig fuktighet och bli mjuka och kladdiga. Själva marsipanen förvaras bäst (när den är öppnad) i dubbla påsar eller flera lager plastfolie i rumstemperatur eller kyl. Oöppnad marsipan förvaras i rumstemperatur.

Var köper man pralinformar?

– Det beror lite på vilken typ av pralinformar man vill ha. Det finns flera olika aletrnativ tex. Silikon, lite mjukare plast, hårdplast och polykarbonat asom de mer professionella formarna ofta är gjorda av. Några exempel på ställen som säljer pralinformar är: Pralinformar.se, Bagaren och kocken, och många butiker som säljer mat- och bakredskap.

Varför misslyckades jag med att gjuta praliner i pralinform?

– Det är svårt att säga men troligtvis berodde det på att någonting gick fel vid tempereringen. Det är viktigt att chokladen är rätt tempererad för att den ska krympa och släppa från formarna. Fel temperering kan även innebära att sockret eller fettet bildar kristaller som syns som fula vita märken på chokladen.

Vad är skillnaden på mördeg och smördeg?

– Mördeg är den deg som ofta används till pajer och småkakor. Den består av smör, socker och mjöl som blandas till en deg. Smördeg påminner snarare om wienerdeg på det sättet att den kavlas och viks tills det har blivit många många tunna lager. Smördeg kan användas på många olika sätt men bla. kan man använda den till att göra flera olika sorters små tilltugg och det tyska/österrikiska bakverket apfelstrudel.

Varför tempererar man choklad?

– Läs gärna min beskrivning om hur och varför man tempererar choklad.

Annons

4 tankar på “Frågor & svar

  1. Jag undrar om du inte kan lägga ut recept på kolabollarna och lakritsbollarna som du lagt ut bild på tidigare 🙂
    Skulle vara såå snällt..

    • Sådär! nu har jag lagt upp recept på både kolabollar och lakritsbollar under receptfliken! Hoppas du gillar dem och hör gärna av dig och berätta om resultatet eller om du har några fler frågor. =)

  2. Finns det någon som är intresserad att etablera sig som bagare/konditor/ i Mälardalen. Ett bostadshus med en näringsfastighet är till salu, byggt under åren 2002-2004. Skarpans bageri har ett mycket gott renom, men p g a sjukdom i familjen har inte bageriet med cafét öppet i år. Några andra aktiviteter förkommer doc i mindre skala.

    • Låter jättespännande och jag har tankar om att så småningom öppna eget bageri/konditori, men jag känner mig inte riktigt redo än. I augusti börjar jag på en yrkeshögskoleutbildning (bagare & Konditor) och när den är avslutad så får vi se vad som händer =)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s