Surdeg

Att starta en surdeg och hålla den vid liv

För att starta surdegen behöver du:

  • 1 burk (minst 0,5 liter)
  • 100 g vatten
  • 30 g rågmjöl

Gör såhär:

  1. Se till att burken är ren och häll sedan i vattnet och mjölet
  2. Lägg på ett lock men skruva inte åt det
  3. Ställ burken på att ställe som är lite varmare än rumstemperatur (Gärna 20-25 grader. Tex. ovanför kylskåpet)
  4. Låt blandningen stå i 3 dygn, skaka den försiktigt morgon och kväll

Dag 4:

  1. På morgonen: Tillsätt 100 g vatten och 90 g rågmjöl och rör om
  2. På kvällen: Surdegen bör ha kommit igång. Den ska vara luftig och bubblig. För att den ska bli stark behöver du nu hälla ut allt utom ca 50 g (går bra att starta nya surdegar med) och sedan tillsätta 100 g vatten och 60 g rågmjöl och röra om

Dag 5:

  • Nu är surdegen klar att användas!

 

Vill du använda surdegen mer än en gång? Då behöver du mata den!

Surdegen håller sig vid liv ca en vecka i kylskåp sen måste du mata den.

Gör såhär:

  1. Häll ut (eller ge bort) all surdeg utom 50 g
  2. Tillsätt 150g vatten och 90 g rågmjöl och rör om
  3. Lägg på locket men skruva inte åt
  4. Låt burken stå i rumstemperatur 20-25 grader i ca 6-8 timmar
  5. Ställ in den i kylen igen
  6. Ny kan du antingen baka på den eller upprepa proceduren om en vecka.

Givetvis kan du baka på degen som blir över när du ska mata den.

Vill du spara tex. 100 g surdeg (istället för 50 g) så behöver du istället tillsätta  300 g vatten och 180 g rågmjöl. Men då kommer du givetvis behöva en större burk!

Anledningen till att man behöver göra sig av med en del varje gång man matar surdegen är att större surdeg kräver mer mat, vilket innebär att den bara kommer fortsätta att växa och växa varje gång du matar den och tillslut nå enorma proportioner.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s