Saffransbutterkaka

Saffransbutterkaka, saffran, butterkaka

Saffransbutterkaka med apelsinkräm

 

Saffransdeg:

25 g jäst
50 g smör (osaltat)
2,5 dl mjölk
125 g kesella (kan ersättas med yoghurt)
0,5-1 g saffran
1 dl strösocker
1,5 msk nymalen kardemumma
0,5 tsk salt
ca 9 dl vetemjöl
25 g smält varmt smör till jäsning

1 ägg till pensling

 

Apelsinvaniljkräm (går att förbereda dagen innan):

0,5 dl pressad apelsinjuice

0,5 dl mellangrädde

1 äggula

2 msk vetemjöl

2 msk strösocker

1 tsk vaniljsocker

ca 1 tsk rivet apelsinskal

 

Fyllning:

100 g smör

0,5 dl strösocker

1,5 msk nymalen kardemumma

Russin

 

Glasyr:

ca 1,5 dl florsocker

ca 1 msk vatten

 

Sätt ugnen på 200 grader (vänta tills sista jäsningen för att spara energi).

 

Saffransdegen:
1. Smula jästen i en degbunke.

2.Smält 50 g smör i en kastrull. Häll i mjölken i kastrullen och värm tills det är fingervarmt (ca 37 grader).

3.Häll i degvätskan i bunken med jästen och rör om tills jästen löst sig helt. Tillsätt kesella, saffran, salt,socker,kardemumma och det mesta av mjölet.

4.Arbeta degen i en köksassistent ca 8 min eller för hand tills degen släpper från kanterna på bunken. Tillsätt ev. mera mjöl. När degen är färdig ska den vara lite lös men inte så lös att den fastnar på kanterna på bunken.

5.Häll det varma smöret över degen innan du låter den jäsa under bakduk eller plastlock. Degen ska jäsa övertäckt i 40 min.

Apelsinvaniljkrämen:

1.Häll alla ingredienser utom apelsinskal och vanilj i en kastrull och låt sjuda under omrörning i ca 5 min eller tills det börjar tjockna.

2.Rör ner Apelsinskal och vanilj och låt svalna.

Glasyren:

Blanda vatten och florsocker till en rinnande men inte allt för lös glasyr. Tillsätt mer vatten eller florsocker vid behov.

 

Tillagning av butterkakan:

1. Häll ut den jästa saffransdegen på ett mjölat bakbord och kavla ut den till ca 30×40 cm.

2. Bred ut smöret jämnt över degen och strö socker, kardemumma och russin över.

3. Rulla ihop degen och skär den i ca 2 cm breda bitar.

4. Smöra en rund form med löstagbar kant (ca 24cm) och lägg ca 10 bitar i.

5. Låt jäsa under bakduk i ca 30 min.

6. Spritsa i apelsinvaniljkrämen och pensla med ägg.

7.Grädda kakan ca 20-25 min i nedre delen av ugnen. Ta ut den och låt svalna på galler.

8. Blanda ihop glasyren och ringla den över kakan. Låt stelna och servera eller frys in.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s