Princesstårta med björnbärssylt och hallongrädde

Princesstårta med björnbärssylt och hallongrädde, marsipanrosor, marsipanblad, chokladpikéring

Förrförra helgen fyllde min storebror som bor i Norge år och jag och min mamma ville göra en tårta till när han kom på besök. Av någon anledning bestämde vi oss för att göra en prinsesstårta. Jag ville jämföra hur det är att göra en prinsesstårta hemma med hur det är när man gör den i ett konditori. Jag kunde ganska snabbt konstatera att det var både krångligare och blev inte riktigt lika gott.. Bottnarna blir liksom aldrig riktigt lika fluffiga och saftiga och vaniljkrämen blev inte alls lika krämig och god..

Men hur som helst. Vi bakade bottnar, som trots allt blev förvånansvärt fluffiga, bredde på ett lager björnbärssylt på nedersta bottnen, på med en botten till och så vaniljkräm på den och grädde med hallon i ovanpå vaniljkrämen och så på med sista bottnen. Det är nog en smaksak om man ska ha sista bottnen över eller under grädden men i skolan har vi i alla fall lärt oss att bottnen ska vara överst, bland annat för att marsipanen kan smälta om man har för mycket grädde under den. Sen bredde jag på ett tunt lager med grädde runt hela tårtan och dekorerade den med lila marsipan, rosor och så lite choklad-pikéring (mönstret ovanpå tårtan). Jag märkte att marsipanen man köper i vanliga affärer är något kletigare och mer svårarbetad än den som används i konditorier och den är även ganska gul så när jag färgade den så blev färgerna, som ni ser på bilden, ganska dova… men det kan ju också vara fint.

Även om den inte smakade som en ”köpt” prinsesstårta så blev den i alla fall uppskattad av födelsedags”barnet” och det är ju huvudsaken!

Bilden är tagen av Sebastian Holmgren (min bror)

Annonser

2 thoughts on “Princesstårta med björnbärssylt och hallongrädde

  1. Fin pikering!

    Det där med att sista botten SKA vara överst håller jag inte alls med om. Det är en smaksak, och man lär sig olika på olika ställen. Jag har fått lära mig att man bara gör så för att det är enklare att få en jämn tårta då, som ett ”fusk”. Jag säger inte att det är det, men det är viktigt att inte säga att saker SKA vara på ett visst sätt, så att ”hemmabagarna” tror att de gör fel, när det faktiskt är helt olika ute på konditorierna också.

    • Oj, då ber jag om ursäkt om jag har påstått någonting som är felaktigt! Det är nämligen så vi har lärt oss i skolan och så det har varit på alla konditorier jag har varit på.. Frågade även några klasskompisar och de hade också bara varit med om att locket är överst.. Men kan det möjligen vara olika i olika delar av landet? Har i alla fall ändrat i inlägget nu!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s