Vi vann skådebrödstävlingen i Kista!

Som jag skrivit om i tidigare inlägg så var jag och två klasskompisar på bagerimässan i kista och tävlade i skådebrödstävlingen som var mellan olika bageriskolor.

Jag tänkte börja med att berätta om hur vi tänkte från början och hur vi kom på idén att göra Marie Antoinette:

Vi ville förstås göra någonting annorlunda och något som skulle sticka ut från mängden. Vi ville också göra någonting som var i ”3D” så att man kunde se den från alla håll och dessutom ville vi bygga på höjden. Vi kom fram till att det vore roligt att göra en person, och gärna någon med klänning för att kunna göra roliga detaljer men även för att använda den som stöd. Efter mycket funderande kom vi på att Marie Antoinette nog var personen vi letade efter. Dels hade hon fina klänningar och dels var hon känd för att äta mycket kakor och bakverk. Dessutom lär hon ju ha sagt ”Om folket inte har något bröd, varför äter de inte bakelser?”. Det tyckte vi var en rolig återkoppling till bröd som ju hela tävlingen handlar om.

Metoden vi använde för att kunna göra henne så stor är lite småhemlig, men så mycket är iallafall säkert att hon är 100% bröd rakt igenom och fullt ätbar dessutom.

Vi fick bara två och en halv dag på oss och ingen av oss hade gjort skådebröd innan så det satte stor press på oss. Vi stötte på många problem men lyckades genom ett väldigt gott samarbete och många goda skratt lösa det mesta trots att vi mot slutet var väldigt trötta.  Det största problemet var att få alla delar att sitta på plats utan att fuska med pinnar och annat. Tex. så fick vi göra kompromissen att ge henne korta små stump-armar istället för riktiga eftersom de riktiga vägde för mycket och bara trillade av.

Även om slutresultatet inte blev riktigt lika bra som vi tänkt oss (för vi hade väldigt höga mål och förväntningar) så tycker jag att vi lyckades bra och framför allt hade vi jätteroligt och lärde oss massor.

skådebröd, marie antoinette, macaroner, macaron, dekorationsbrödHär står hon i våran monter och väntar på domarnas bedömning.

Väl på mässan ställde vi upp henne på vårat monterbord och fixade några sista detaljer. Jag måste tillägga att hela skapelsen väger närmare 75 kg så det var lite jobb med att få henne hela vägen från skolan i göteborg till mässan i kista.

När det äntligen var dags för prisutdelning så visade det sig att det blivit ett missförstånd för de ropade upp oss som ”elever från yrkes högskolan” när vi i själva verket går vuxenutbildningen! Det innebar att folk lätt kunde uppfatta det som att vi därmed hade stort försprång mot de andra eleverna som gick gymnasieutbildningar, men så är det inte alls eftersom vi i själva verket går vuxenutbildningen (motsvarande gymnasiet) och aldrig tidigare gjort skådebröd. Ville bara få det uppklarat så att ingen tror att vi ”fuskade”.

Hur som helst så vann vi! Det känns väldigt roligt och framför allt är det hela en stor erfarenhet.

Vinsten var, förutom äran, en valfri kurs med Tony Olsson! Vi bestämde oss för att vi gärna ville att han skulle komma och lära oss göra praliner. Det ser vi verkligen fram emot!

skådebröd, marie antoinette, skådebröd huvud, macaroner, makroner, macaronEftersom att filmen om Marie Antoinette bidrog till den stora macaron-trenden som varit senaste tiden så tyckte vi att det var roligt att ha dem med vid sidan av själva skådebrödet.

Annonser

9 thoughts on “Vi vann skådebrödstävlingen i Kista!

  1. WOW!! vad häftigt att ni vann! STORT GRATTIS till det!

    från en ur den andra vuxklassen som har sett er slita i veckan…

  2. Grattis igen!! Det var ett otroligt gott jobb ni gjorde.
    Visste inte att den vägde så mycket. Säg att ett danskt rågbröd väger 1.5 kilo,
    då motsvarar det 50 bröd!!!

  3. Ping: Macaroner med smak av ros och melon | Nybakat

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s