Grovt rågbröd

rågbröd, grovt rågbröd, surdegsbröd, grovt brödIgår blev det lite experimenterande med bröd. Man skulle kunna säga att jag provade tre saker som jag aldrig provat innan:

  1. Bara surdeg = ingen jäst alls.
  2. Inget recept – Jag glömde receptet jag hade tänkt att använda i skolan och bestämde mig för att prova utan.
  3. I princip inget vetemjöl – Jag hade tänkt att inte ha någonting alls men fegade ur på slutet och hällde i 300 gr Manitoba cream. Resten (ca 1000 gr) var fint och grovt rågmjöl.

Förutom mjölet,  surdegen, margarin och vatten så hade jag i: Maltsirap (baksirap), ljunghonung, valnötter, solrosfrön och havssalt. Degen doftade väldigt speciellt och gott tycker jag.

Degen fick vila i 3 timmar sen vek jag den och så fick den ligga i 2 timmar till. Sedan la jag en del av degen i form och två gjorde jag limpor av.  Bröden fick ligga och jäsa ovanför ugnen där det var ca 35-38 grader i nästan två timmar.

Jag gräddade dem i ca 45 min (tills de var 95 grader i mitten) och kunde konstatera att degen lämpade sig bäst bör bakning i form (se bilden). Limporna blev ganska platta och fick en närmast ogenomtränglig yta.

Brödet smakade gott och var väldigt saftigt (under den stenhårda ytan). Jag skulle nog säga att det är nästan så grovt det kan bli, möjligen med undantag för barkbröd?? Och jag måste nog ändå säga att surdegen gjorde ett ganska så bra jobb med jäsningen? Iallafall med brödet som låg i formen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s