7 bröd av en deg

vitt bröd, barkis, formfranska, giffel, frallor, ostfrallor, baguetter, minibaguetterÄven den andra bagerilektionen ägnade vi åt att baka med vit bröddeg. Vi fick lära oss ännu mer om grunderna i hur man ser när degen är färdigknådad och hur man förbereder degen för att den ska jäsa på bästa sätt. Allting bygger på glutentrådarna som bildas när när man knådar degen. När degen är färdigknådad ska man kunna dra ut den så att den blir så tunn att den nästan är genomskinlig. Då kan man dela upp den i mindre delar och förbereda den för jäsning genom att runddriva och vika den på olika sätt. Detta gör man för att glutentrådarna ska lägga sig åt rätt håll. För att få den fina glansen och krispiga ytan har man vattenånga i ugnen. Bakar man hemma kan man ställa in en värmetålig form med vatten i ugnen när man bakar brödet. Men har man inbyggd ugn ska man undvika detta då det kan missfärga träväggarna och luckorna .

Vi fick i uppgift att göra 7 olika sorters bröd av samma vita grunddeg. Det var bla. Baguetter, barkis, rundstycken, gifflar, och snoddas som är ett ”flätat” bröd som tydligen i princip bara finns i Göteborgstrakten.

Jag måste nog säga att jag tycker att bröden blev ganska fina. När jag får lite ledig tid ska jag prova samma recept och tekniker hemma för att se om jag lyckas lika bra.

Annonser

2 thoughts on “7 bröd av en deg

  1. Jättegott och luftigt bröd. Ska bli spännande att se hur det går när du bakar det hemma någon gång. =3 Tack för bröden!

  2. Ping: Vetemonstret! | Nybakat

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s